HENRIK OLAFSSON • Kontrabas • www.henrikolafsson.dk

 

› Præsentation
› CD'en "Acoustic Lines"
› Musikerne
› Anmeldelser
› Musik klip
› Diskografi
› Fotogalleri
› Kalender
› Links
› Kontakt

CD'en "Acoustic Lines"

Af forfatteren og musikeren Lars Kjædegaard

Kontrabassen som soloinstrument er en sjælden ting i Danmark. Med CD-en Acoustic Lines demonstrerer den klassisk uddannede kontrabassist Henrik Olafsson imidlertid, at også giganten i strengeinstrumentgruppen har en stemme, som egner sig til solospil.

Acoustic Lines er en instrumentalplade, som jeg spår et langt liv hos folk, som holder af rolig, lyrisk musik, udsat for et ensemble af garvede, højt kvalificerede musikere. Kompositionerne er Henrik Olafssons, og på Acoustic Lines er instrumentalstykkerne indrammet af instrumenter, som på en gang understøtter soloinstrumentet, men som hver især også yder et bidrag, som ligger ud over det simple akkompagnement. På akustisk guitat høres Finn Olafsson, på percussion og shakuhachifløjte høres Torsten Olafsson, mens det sidste instrument, trompeten, spilles af den ligeledes klassisk uddannede Karl Husum fra Danmarks Radios Symfoniorkester.

På sin vis er det to verdener, der mødes. Solobassen og trompeten spiller med en diciplineret, klassisk lethed, som suppleres af brødrene Finn og Torsten Olafssons mere rytmiske tilgang til musikken. Resultatet er et dybt, lyrisk ensemblespil, som er svært at genrebestemme. Frem for alt er det en produktion, som hviler i sig selv. Der er meget rum og luft i lyden, og musikken og ensemblets organiske sammenhæng gør det samlede indtryk til en oplevelse, som tillader lytteren at synke ind i musikken ig danne sig de indre billeder, som er altafgørende for, om instrumentalmusik for alvor lever i lytterens bevidsthed.

Forlaget Olafssongs adelsmærke er den analoge indspilningsproces, som giver musik af netop denne type en varm og stor klang. Ensemblet, som bakker Henrik Olafssons bas op, kender betydningen af sentensen less is more. Det er derfor en fryd at høre kontrabassen tage ordet, især når den spilles af en musiker som Henrik Olafsson, hvis teknik og musikalske overskud i løbet af få strofer engagerer lytteren totalt. Man er med andre ord i rigtig gode hænder, og Finn Olafssons suveræne produktion gør, at musikken fylder rummet og bringer lytteren i nærkontakt med instrumenternes naturlige, akustiske klang. Man kan høre træet i bassen og guitaren, fornemme hvert et anslag i Torsten Olafssons diskrete, rytmiske puls, mens tropetens ligefremme klang bærer melodilinier og temaer direkte in i lytterens sanseapparat.

Med Acoustic Lines har Henrik Olafsson og hans familieteam lagt en ny standard for utraditionel instrumentalmusik uden anden attitude end en uforbeholden kærlighed til musikken.

(OLAFSSONGS OCD 049) Flere oplysninger kan hentes på www.olafssongs.dk 

Henrik Olafsson med Acoustic Lines.

Fotos : Christoffer Askman


Til toppen Til forsiden


Acoustic Lines
Acoustic Lines